Uleiul esențial de lavandă
Conform studiilor din literatura de specialitate, lavanda are efecte anxiolitice demonstrate: un compus parfumat din lavandă stimulează nasul, pentru a transmite semnale către creier și pentru a relaxa sistemul nervos. Astfel, stările și simptomele de anxietate sunt reduse considerabil.
Utilizând frecvent uleiul esențial pe bază de lavandă, vei vedea că stările de agitație și nervozitate, insomniile, neliniștea generală și tensiunea musculară se vor diminua. Totuși, este de menționat faptul că uleiul de lavandă nu va trata cauza, ci doar simptomele. Acesta nu este un înlocuitor al psihoterapiei și nici al tratamentului medicamentos, fiind de fapt eficient atunci când este considerat tratament complementar. În cazul situațiilor în care stările de neliniște sunt ușoare și gestionabile, uleiul esențial de lavandă poate fi singurul tău aliat, pentru că favorizează starea de calm și relaxarea.
Beneficii adiționale
Pe lângă tratarea simptomatică a anxietății, lavanda poate fi folosită drept tratament adițional în tulburările digestive, afecțiunile gastro-intestinale, dar și în cazul problemelor sistemului circulator. Uleiul de lavandă are și efecte antibacteriene, antiinflamatorii și calmante.
Tehnici de utilizare a uleiului esențial de lavandă
În continuare îți voi prezenta 5 metode prin care poți utiliza uleiul esențial de lavandă:
- Masaj cu ulei de lavandă
Masajul este una dintre cele mai eficiente metode de utilizare a uleiului esențial de lavandă, datorită contactului direct cu pielea. În plus, nu sună deja relaxant o oră de masaj? Bucură-te de proces, eliberează-ți mintea, concentrează-te pe parfumul îmbietor al lavandei, relaxează-ți corpul și doar respiră. Și partea bună? Poți merge la un profesionist, sau poți improviza o sesiune de masaj cu ulei de lavandă chiar în confortul casei tale, alături de persoana iubită.
- Băi aromaterapeutice cu ulei de lavandă
În timpul băilor, pielea absoarbe mineralele și uleiul esențial pur din apă. După ce ai umplut cada cu apă caldă, adaugi 3-6 picături de ulei esențial de lavandă, diluat cu o linguriță de ulei vegetal (ulei de cocos, migdale, jojoba). Astfel, te vei bucura de un moment de liniște, frumos mirositor și cu multe beneficii asupra stării tale de bine.
- Creme, seruri și soluții pe bază de ulei esențial de lavandă
În cazul soluțiilor și loțiunilor, este foarte important să te informezi înainte să cumperi produse și să optezi pentru brand-uri care nu utilizează substanțe chimice nocive. Produsele cosmetice pe bază de lavandă tratează iritația, rănile, infecțiile și imperfecțiunile tenului, datorită proprietăților antiinflamatorii și antibacteriene. Apasă aici pentru a accesa site-ul Natural Paris și pentru a vedea catalogul de produse cosmetice pe bază de lavandă.
- Comprese aplicate local
Compresele sunt potrivite pentru situațiile în care avem luxații, vânătăi, dureri musculare și dureri de cap. Într-un vas cu apă caldă sau rece, se adaugă 3-6 picături de ulei esențial de lavandă, diluat corespunzător în ulei vegetal. Poți folosi o batistă sau o compresă sterilă, pe care o lași în vas, să absoarbă lichidul, apoi o aplici local. O poți ține și peste noapte, în funcție de nevoile tale.
- Inhalarea uleiului esențial de lavandă
Când este inhalat, uleiul esențial de lavandă acționează atât asupra sistemului respirator, cât și asupra sistemului nervos. Există, însă, mai multe metode prin care putem inhala ulei esențial de lavandă. De exemplu, poți opta pentru variante generale și pasive, în care parfumul este eliberat treptat în încăperi: vaporizatoare și difuzoare de aromaterapie, lămpi odorizante, vase cu apă și ulei esențial (așezate pe calorifer), spray-uri de cameră și sticluțe aromatizante cu capac de lemn. O altă metodă este inhalarea directă și activă: inhalator personal (5-10 minute, de 3-4 ori pe zi), batistă (3-4 picături de ulei esențial; poate fi folosită pe parcursul unei zile întregi) și podul palmei (o picătură de ulei esențial; la nevoie, în situații de criză). Cea mai complexă metodă de inhalare directă este inhalarea cu aburi. Aceasta presupune adăugarea a 2-4 picături de ulei esențial de lavandă, într-un vas cu apă caldă. Îți acoperi capul cu un prosop, închizi ochii și inhalezi câteva minute aburii parfumați, deasupra vasului.
În loc de concluzii
Acum că am făcut o trecere în revistă a tehnicilor și metodelor de utilizare ale uleiului esențial de lavandă, vreau doar să-ți mai spun că este important să te bucuri de proces. Indiferent de varianta de utilizare pentru care vei opta, îmi doresc să rămâi în momentul prezent, conectată la corpul și la nevoile tale. Să îți iei câteva minute de pauză de la stresul și atribuțiile cotidiene, să închizi ochii și doar să respiri. Pare un lucru banal, știu, dar îmi doresc să respiri conștient și să explorezi stările de calm ce se vor instala. Îți țin pumnii! Relaxare plăcută!