Terapii
*Sursa Marele Ghid de Uleiuri esentiale de dr. Fabienne MILLET
Cum te pot ajuta?
- Concep și implementez protocoale pe bază de plante, centrate pe obținerea și menținerea unei stări de bine fizic și psihic. Protocoalele urmăresc să amelioreze confortul de viață al clienților mei cu diverse afecțiuni, prin tratamente personalizate.
- Ofer recomandări pe bază de plante medicinale, în funcție de diagnosticul medical și de antecedentele de sănătate ale clientului. Recomandările vin sub formă de uleiuri esețiale, tincturi, ceaiuri, infuzii, complexe de plantă proaspătă, gemoterapie (extracte din muguri de plante).
- Realizez preparate și formule pe bază de uleiuri esențiale.
Aromaterapie
Aromaterapia este o formă de terapie complementară
« Din cuvantul grec aroma, « miros » si therapia, « ingrijire », acest termen se refera la utilizarea uleiurilor esentiale, esentelor si hidrolatilor obtinute din plantele aromatice pentru uz medical, pentru a trata sau a preveni anumite patologii. Aromaterapia face parte din cadrul medicinii globale naturale: aceasta include tratarea individului pe parcursul bolii incluzand de asemenea orice alta actiune pentru mentinerea starii de sanatate. De exemplu, in perioadele de gripa, purificand atmosfera cu uleiuri esentiale ajutam la prevenirea gripei sau impiedicam cotaminarea intregii familii.
Mirosurile nu ne lasa indiferenti si ne pot modifica comportamentul. Parfumarea este un gest stravechi care a existat mereu. Este asociat unei identificari sociale si unei notiuni de placere pentru sine insusi si pentru cei din jur. Parfumul este utilizat in scop cosmetic, pentru placere sau pentru a parfuma, pentru a dezodoriza o incapere.
Aromaterapia asociaza actul de a ne ingriji cu cel de a ne simti bine, gratie proprietatilor terapeutice si aromatice ale uleiurilor esentiale si ale hidrolatilor. Asa cum am mai spus, aromaterapia nu este o medicina « blanda » deoarece presupune masuri de precautie, toxicitati si restrictii de utilizare. Utilizate corect, uleiurile esentiale aduc numai efecte pozitive.
Nu trebuie sa confundam aromaterapia cu fitoterapia. Unul dintre profesorii mei spunea: « A vorbi doar despre uleiurile esentiale este ca si cum ai numi doar alcoolul atunci cand vorbesti despre vin ». Proprietatile si modurile lor de utilizare sunt diferite.
....nu este fitoterapie
Din cuvantul grec phytos , « planta », fitoterapia este o terapie care utilizeaza partile plantelor medicinale (frunze, flori, scoarta, radacini, seminte, fructe/coaja…) aromatice sau nearomatice sau formele lor imediat derivate excluzand principiile active izolate ale extractiei
pure.
Exista numeroase moduri de utilizare : ceaiuri de plante, capsule din extract sau din pudra, tinctura, macerat glicerinic, extract de planta standardizata, suc de plante…Fiecare dintre acestea au concentratii diferite ale compusilor activi, ceea ce explica eficienta si utilizarile lor.
Sa stiti ca plantele medicinale nu au nici actiunea, nici intensitatea farmacologica si clinica ale uleiurilor esentiale. Toxicitatea lor este insa mai redusa iar proprietatile plantei nu sunt aceleasi cu cele ale uleiurilor esentiale si hidrolatilor extrasi din acestea. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti la produsele fitoterapeutice si la indicatiile lor.
Proprietatile sunt uneori foarte diferite. De exemplu: uleiul esential de eucalipt globulus are actiuni expectorante, mucolitice si antibacteriene in timp ce frunza de eucalipt globulus utilizata in fitoterapie este hipoglicemianta.
O planta aromatica contine in medie 2-5 % substante aromatice fata de toti compusii plantei (cu extreme intre 1-15%).
Fitoterapia si aromaterapia sunt deci complementare : este usor si chiar recomandat sa le asociati in multe cazuri (patologii si cosmetica). Amandoua sunt pe lista medicinei globale naturale.
Ce sunt « plantele aromatice »?
Plantele aromatice sunt plantele medicinale sau nemedicinale care au parfum. Acestea sunt utilizate in scopuri terapeutice, alimentare, igiena, in cosmetica si in parfumerie.
Din plantele aromatice obtinem fie extracte vegetale (fitoterapie), fie uleiuri esentiale sau hidrolati (aromaterapie) mai mult sau mai putin bogate in compusi aromatici.
Plantele aromatice contin compusi odoranti in unul sau in mai multe din organele producatoare (seminte, radacini, scoarta, ramuri, frunze, flori, fructe,…). Acesti compusi dau plantei printre
altele, parfumul si proprietatile sale specifice.
Compusii aromatici
- celule secretoare izolate (pin, brad…);
- peri secretori (lavanda fina…);
- pungi (coaja de citrice).
Compusii aromatici se caracterizeaza prin: complexitate (pana la 200-300 de compusi intr-un ulei esential), solubilitatea intr-un corp gras si in alcool, greutate moleculara mica si volatilitate. Au rol olfactiv de hormoni vegetali, cat si rol protector pentru planta. De exemplu: atragerea insectelor polenizatoare, protectia de arsurile solare, alungarea predatorilor, lupta impotriva maladiilor.
In aromaterapie, acesti compusi aromatici sunt cei care dau proprietatile, masurile de precautie si toxicitatea uleiurilor esentiale si hidrolatilor. In aceasta lucrare, se face legatura dintre compusii aromatici, activitatile si masurile lor de precautie, tinandu-se cont de datele stiintifice actuale pe care le veti gasi in diferite capitole.
Esenta
Compusii odoranti se gasesc in pungile cu esenta situate in coaja proaspata (sau in pericarpul proaspat, partea colorata a fructului) a citricelor. De exemplu, cand decojim o portocala, rupem coaja (pielea portocalei). Pungile se sparg sub presiunea degetelor noastre, apoi ne curge pe maini un lichid care nu este altul decat esenta de portocala dulce.
Esentele sunt extrase prin presare mecanica si nu prin distilare. Contrar uleiurilor esentiale, ele nu sufera deci nicio modificare biochimica.
Ce este un ulei esential?
Uleiul esential sau uleiul volatil este fractiunea odoranta extrasa din planta aromatica prin diferite procedee: distilarea cu vapori de apa, hidrodistilarea, hidrodifuziunea, extractia prin fluide supecritice.
Esenta si uleiul esential sunt lichide volatile, solubile in uleiurile vegetale si in alcool, dar nu in apa. Nu contin corpi grasi ca uleiurile vegetale ci compusi odoranti ce apartin unor familii
chimice specifice (terpenoide si derivati din fenilpropan).
Uleiul esential denumit si esenta in cazul citricelor, este 100% pur si natural daca nu contine alte uleiuri esentiale, esente sau uleiuri vegetale, alcool, molecule de sinteza si daca nu este modificat.
Proprietatile uleiului esential sau ale esentei rezulta din actiunea diferitelor sinergii ale componentelor sale.
Ulei esential = esenta?
Termenul de ulei esential este utilizat astazi pentru a desemna fie un ulei esential, fie o esenta. Reglementarea actuala precizeaza doar termenul de « ulei esential », definit de farmacopeea europeana ca fiind un « produs cu o compozitie destul de complexa in general, ce cuprinde produse volatile continute de vegetale, mai mult sau mai putin modificate pe parcursul
prepararii ». Afnor (Association francaise de normalisation) care lucreaza in prezent la elaborarea normelor pentru uleiurile esentiale, le defineste mai succint ca « produse obtinute
dintr-o materie prima vegetala », fie prin distilarea cu vapori de apa, fie prin procedee mecanice plecand de la epicarpul citricelor (citrus sp.), fie prin distilarea uscata. Uleiul esential este apoi separat de faza apoasa.
Ce este un hidrolat?
In urma distilarii cu vapori de apa a plantelor aromatice se obtin uleiuri esentiale si hidrolati sau ape florale. Acestea din urma corespund vaporilor de apa condensata.
De preferat termenul de « hidrolat » celui de « apa florala ». Efectiv, hidrolatul este rezultatul distilarii, ceea ce nu este tot timpul adevarat in cazul apei florale. Compozitia lor este diferita de cea a uleiului esential obtinut simultan, totusi gasim in acestea un procent mic de ulei esential (0,2 – 2% in medie).
Utilizarea hidrolatilor este foarte interesanta deoarece concentratia lor in compusi odoranti este slaba si pentru ca sunt solubili in apa. Eficienta lor este reala in ciuda dilutiei scazute. Sunt
foarte utilizati in cosmetica, pentru ingrijirea bebelusilor si copiilor mici, la persoanele in varsta cat si pe mucoase. Nu au toxicitate, exceptand precizarile specifice care sunt facute pentru
anumiti hidrolati.
In urma distilarii cu vapori de apa a plantelor aromatice se obtin uleiuri esentiale si hidrolati sau ape florale. Acestea din urma corespund vaporilor de apa condensata.
De preferat termenul de « hidrolat » celui de « apa florala ». Efectiv, hidrolatul este rezultatul distilarii, ceea ce nu este tot timpul adevarat in cazul apei florale. Compozitia lor este diferita de cea a uleiului esential obtinut simultan, totusi gasim in acestea un procent mic de ulei esential (0,2 – 2% in medie).
Utilizarea hidrolatilor este foarte interesanta deoarece concentratia lor in compusi odoranti este slaba si pentru ca sunt solubili in apa. Eficienta lor este reala in ciuda dilutiei scazute. Sunt
foarte utilizati in cosmetica, pentru ingrijirea bebelusilor si copiilor mici, la persoanele in varsta cat si pe mucoase. Nu au toxicitate, exceptand precizarile specifice care sunt facute pentru
anumiti hidrolati.
Hidrolaterapia este considerata “aromaterapia primara”. Anumite persoane o mai numesc si “homeopatia aromaterapiei”. Este aromaterapia bebelusului, a copilului mic, a persoanelor in varsta si a ingrijirii de orice fel a mucoaselor.
MARE ATENTIE!!
In functie de fabricant, hidrolatii contin uneori conservanti care le limiteaza utilizarea (alcool, conservanti nealimentari …). Nu utilizati hidrolati daca sunteti alergic la uleiurile esentiale. »