Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este o practică a utilizării plantelor aromatice în scopuri medicinale ce promovează starea de bine, puritatea, sănătatea. Aromaterapia presupune asimilarea particulelor uleiurilor esențiale cu proprietăți chimice naturale. Aceasta se poate realiza prin inhalare sau prin absorbția esențelor prin piele.
Istoria aromaterapiei
Oamenii urmăresc îmbunătățirea stării lor generale prin maniere alternative încă din perioada antică a imperiilor. Printre aceste căi s-a regăsit și aromaterapia de mai multe ori de-a lungul istoriei .
Însă, abia în 1830 s-a început analizarea și studierea uleiurilor esențiale, în Franța. La un secol după acest eveniment, un inginer chimic a denumit această ramură a medicinei alternative. Totul după ce a descoperit proprietățile terapeutice ale acestor uleiuri aromatice și le-a recunoscut importanța.
De ce apelează oamenii la aromaterapie?
Această formă de îngrijire interioară poate avea multiple beneficii la nivelul corpului dar și la nivelul gândirii. Efectele constatate de-a lungul timpului s-au regăsit cel mai des sub forma ameliorării durerilor musculare, articulare, de cap, si multe altele. Pe lângă aceste proprietăți, ele pot și să îmbunătățească somnul, să reducă stresul, sau să îmbunătățească digestia. Însă, unul dintre cele mai impresionante rezultate s-a remarcat în cazul reducerii efectelor adverse ale chimioterapiei.
Care sunt beneficiile aromaterapiei- Problemele și modul în care se tratează
Fiecare ulei folosit în aromaterapie are câte o caracteristică principală pentru care este folosit. În funcție de efectul la care vrei de fapt să ajungi, anumite uleiuri pot fi folosite cu încredere.
Spre exemplu, dacă ești răcit și vrei să eviți secrețiile bronșice, poți folosi uleiul de eucalipt. Ori uleiul de lavandă, care poate relaxa și ajuta la creșterea calității odihnei pentru refacere.
Alte uleiuri pot fi folosite, spre exemplu, pentru a stimula creșterea părului, pentru a liniști arsuri, sau pentru a evita diferite afecțiuni la nivelul pielii, etc.
Este necesară precauția în aromaterapie?
Recomandarea mea este să fiți atenți în privința contraindicațiilor atunci când apelați la ajutorul uleiurilor esențiale.
Nivelul crescut de precauție cu privire la utilizarea acestor esențe vă poate feri de rezultate nedorite.
Copiilor, femeilor însărcinate sau femeilor care alăptează nu le este recomandat să folosească aceste uleiuri prin contact direct cu pielea. Moleculele, încărcate chimic în mod natural, trec prin piele și ajung la placentă sau în laptele matern. În același timp aceste uleiuri prezintă neurotoxicitate, astfel cauzând daune. Ele pot fi, în schimb, folosite de ei doar prin inhalare uscată sau difuziune atmosferică.
Persoanele epileptice, alergice sau care au experimentat convulsii în trecut ar trebui de asemenea să evite utilizarea uleiurilor esențiale.
Mai sfătuiesc pacienții și împotriva ingerării acestor uleiuri. Această administrare pe cale orală este excepțională, ea fiind destinată exclusiv adulților, cu câteva excepții. Celor care suferă de ulcer gastroduodenal, gastrita, reflux gastroesofagian, etc le este interzisă ingerarea esențelor, deoarece acestea interacționează cu medicamentele și irită tubul digestiv.