Atunci când ești răcit și nu vrei să recurgi la pastile, ci la un remediu natural, plămânărică este cea mai bună soluție.
Ce este plămânărică?
Plămânărică, în latină Pulmonaria Officinalis este o plantă medicinală erbacee ce este întâlnită prin locuri umbroase: marginile râurilor, pădurile de foioase, câmpie, deal și în zona montană inferioară.
Aceasta plantă se găsește și sub alte denumiri în popor, precum: albastrele, iarba-plămânilor, boranze, tutun de pădure, crucișor, moșnegei și alte nume populare.
În acest articol o să descoperi beneficiile acestei plante, modul de utilizare și contraindicațiile.
Beneficiile acestei plante
Frunzele de plămânărică se folosesc în medicina umană, cultă, veterinară și tradițională cu rol terapeutic. Principiile active acționează diuretic și reconstituent, antiinflamator, emolient, antidiareic și analgezic. Această plantă este recomandată în bronșite, tuse, răgușeală, laringite, afecțiuni renale și boli pulmonare.
- Plămânărică vindecă afecțiunile respiratorii
Preparatele terapeutice cu organe de la această plantă au efecte puternice antiinflamatoare, emoliente, ce determină eliminarea rapidă a secrețiilor bronșice și calmarea inflamațiilor. Ceaiurile realizate din plămânărică ajută la funcționarea corectă a aparatului respirator. Vitamina C regăsită într-o cantitate mare în această plantă acționează ca stimulator asupra sistemului imunitar, ce ajută la regenerarea țesuturilor și a celulelor afectate de boală.
- Are acțiune deosebită în afecțiunile stomacale
Acționează eficient în cazurile de diaree neinfecțioasă și ajută la refacerea echilibrului intestinal. Această plantă are efecte cicatrizante și emoliente asupra stomacului.
- Preparatele din plămânărică sunt eficiente în cazurile degeraturilor
Cataplasmele cu frunze și florile plămânăricăi ajută la remineralizarea și refacerea celulelor/țesuturilor și îmbunătățește circulația sangvină în zonele afectate. De asemenea, acționează ca un cicatrizant eficient ce grăbește vindecarea.
- Ajută la mineralizarea și vitaminizarea organismului
Preparatele din această plămânărică sunt eficiente în perioadele în care organismul se simte slăbit și se instalează senzația de oboseală. Cantitatea ridicată de magneziu, vitamina C, siliciu ajută la hrănirea celulelor și îndepărtarea stărilor de oboseală.
- Acțiune diuretică puternică
Plămânărică are acțiune diuretică și este utilizată pentru eliminarea apei din organism. Preparatele care conțin această plantă sunt foarte eficiente în curele de slăbit și detoxifiere.
Mod de utilizare
Plămânărică poate să fie utilizată pentru tratarea afecțiunilor externe sub formă de cataplasmă și băi sau pentru utilizare internă sub formă de infuzie, vin medicinal și tinctură.
Tinctura de plămânărică se utilizează astfel: 15 picături dimineața și seara direct sub limbă sau diluate pe fundul unui pahar cu apă puțin mineralizată. Trebuie luate în afara meselor.
Contraindicații
Nu se cunosc potențialele efecte secundare ale consumului de ceai.
Dar ar trebui să apelați la un medic, mai ales dacă sunteți însărcinate sau alăptați. De asemenea, ar fi indicat să știți că este un supliment alimentar și nu poate să înlocuiască o alimentație echilibrată.